Als aangehouden verdachte heeft u recht op een gesprek met een advocaat voorafgaand aan uw verhoor. Indien u geen naam van een voorkeursadvocaat kunt noemen, krijgt u bezoek van de dienstdoende piketadvocaat. Dit is niet altijd een gespecialiseerde strafrechtadvocaat. Indien u verwacht op korte termijn te worden aangehouden is het daarom ook zaak om alvast contact te leggen met de advocaat van uw keuze, zodat u om deze advocaat kunt vragen bij uw aanhouding. Als aangehouden verdachte zijn de kosten voor rechtsbijstand over het algemeen voor de overheid.

Ook als u een brief krijgt waarin u uitgenodigd wordt voor een verhoor (zonder dat u wordt aangehouden), kunt u bij ons terecht voor advies. Let u er echter op dat u op het politiebureau geen gelegenheid meer krijgt met een advocaat te spreken en dat de politie ook geen advocaat voor u regelt. U moet dit zelf doen, ruim voorafgaand aan uw verhoor. Wij raden u dan ook aan direct contact met ons op te nemen als u een uitnodiging voor een verhoor ontvangt. Onze advocaten hebben een drukke agenda, dus hoe vroeger u belt hoe groter de kans dat zij u van dienst kunnen zijn.

Wij kunnen u adviseren omtrent uw rechten tijdens het verhoor, uw proceshouding (is het wel of niet in uw belang een verklaring af te leggen) en de procedures.

Ook indien een familielid van u is aangehouden, kunt u contact met ons opnemen en ons verzoeken hem of haar van rechtsbijstand te voorzien.