In minder dan 10 minuten staat de binnenplaats in lichterlaaie

Bron: www.nrc.nl

Zeventig miljoen euro schade veroorzaakte de enorme brand bij chemicaliënbedrijf Chemie-Pack op 5 januari 2011. Deze maand stond de top van het bedrijf voor de rechter. Hoe kon de ramp gebeuren? Een reconstructie.

Het wordt een „ontzettend rustige” dag, verwacht productieleider Ralph O. van Chemie-Pack. Om zeven uur ’s ochtends is hij op het industrieterrein Moerdijk. Het is de eerste week van het nieuwe jaar, de tweede week van de kerstvakantie. Algemeen directeur Gerard S. is op wintersport in Oostenrijk. Bij Chemie-Pack liggen orders klaar, maar geen grote haastklussen, voor zover O. zich later in de rechtszaal kan herinneren.


[……….]


Direct na de lunchpauze begint productiemedewerker Mohamed Abdellati met die klus. Makkelijk gaat het niet. De hars is ondanks de opwarming in de container stroperig en de pomp is koud. Het pompen stokt. Abdellati grijpt een gasbrander die is bedoeld om verpakkingsfolie mee te krimpen. Hij richt de brander op de membraanpomp om deze te ontdooien. Hoe lang hij dat doet, is niet duidelijk. Volgens een heftruckchauffeur staat hij er om twee uur mee te zwaaien en een
half uur later opnieuw. „Ben je wel goed
bij je hoofd!”, roept de chauffeur naar eigen zeggen. Maar Mohamed heeft het anderen ook zien doen, hij zegt er zelfs opdracht voor te hebben gekregen. Anderen ontkennen dat. Ze noemen de verklaringen van Abdellati „leugenachtig”.

[……….]

Lees het hele artikel op www.nrc.nl